top of page

1.

 

 

Jäljittelimme Sally Mannin ottamia muotokuvia, joissa unenomainen tunnelma korostuu: kasvot ovat kuvissa keskiössä, ja ihminen on usein jollain lailla osana luontoa, harmoniassa ympäristönsä kanssa.Kontakti malliin on suora, mutta valokuvattava vaikuttaa olevan ikään kuin "ihmemaan vankina", eristyksissä valokuvaajan realiteetista ja maailmasta: surrealistisuus ilmenee kuvissa. Tausta on usein hyvin kontrastinen, mutta kasvojen varjot ovat pehmeitä ja posliinisia.

2.

 

Vallitsevan valon ja salaman suhde

Salaman eri etäisyydet kohteesta. Oikeanpuoleisessa kuvassa salama on lähimpänä mallia, keskimmäisessä taas kauimpana.

Salama kohteen lähellä...                                                                         ...ja hieman kauempana.

Salama kohteen taakse asetettuna.

Kokeilimme vielä punaisen kalvon asettamista salamavalon eteen.

3.

 

#Snapshot-näyttely Valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen Snapshot-näyttelyssä tehtävänämme oli tutkia teosta, johon oli koottu satunnaisen 800-3000 käyttäjän ottamia omakuvia Instagramissa erilaisin hashtagein varustettuina. Nämä niin sanotut "hashtagit" oltiin määritelty yleisölle tarkasti: #meitsie tarkoittaa esimerkiksi suomenkielistä versiota selfiestä, omakuvasta. Hashtagilla taas ylipäätänsä tarkoitetaa tapaa merkata kuvansa muiden käyttäjien löydettäväksi netissä.

 

 

#selfie

Teos havainnollisti hyvin Intagramin valtakulttuuria, jossa käyttäjät yhdistävät kuvansa hashtageilla muiden käyttäjien kuvien massaan. Joukkoon kuuluminen, sekä sukupolvemme erilaisuus vanhemmista sukupolvista korostuivat teoksessa selkeästi: hashtagit, jotka meille lienevät tuttuja, ovat selityksineen vanhemmille näyttelyssä kävijöille avain Instagram-kulttuurimme ymmärtämiseen.

Mitä "meitsiet" ja hashtageillä varustetut kuvat sitten viestittävät meistä? Universaalit hashtagit ovat kuin väylä luoda oma versio jostain yhteisestä, yleisesti tunnetusta asiasta. Ilmiöön liittyy toistuvuus: jokainen haluaa luoda oman versionsa "selfiestä" ja näin ikään kuin merkata itsensä. Tämän voisi tulkita tietynlaisena tarpeena tallentaa itsensä netin jatkuvasti päivittyvään kuvamaailmaan ja näin kenties hakea pysyvyyttä.

4.

 

Valosta varjoon

 

Malli: Sonja Rekinen

5.  Aistit

Käsittelin aisteista tuntoaisia. Aiheen kuvaamisessa pyrin tämän aistin herättämiseen epäsuoralla kosketuksella: metallinen piikkikaulus, sekä sähköisinä leijuvat hiukset toimivat mielestäni tässä hyvin.

Malli: Saila Pönkä

bottom of page